Objavljeno: 10-03-2017

Primjeri dobre prakse na finski način

Od 6. do 9. ožujka dvoje djelatnika Agencije prisustvovalo je studijskom putovanju u Finskoj. Naglasak puta bio je na tehnologijama iskorištavanja šumske biomase, obnovljivog izvora energije kojeg na dalekom sjeveru ima u izobilju.

Organiziran je obilazak nekoliko sustava područnih grijanja na relaciji Helsinki-Vaasa od kojih svakako valja izdvojiti pogon snage 2.5MW koji proizvodi toplinsku energiju za zagrijavanje staklenika (osim sječke kao energent se koristi i pelet od šumskog treseta), zatim kontejnerski sustav snage 400kW za osnovnu školu, sustav privatnog investitora koji prodaje toplinsku energiju osnovnoj školi i dječjem vrtiću. Organiziran je i posjet tvornici domaćeg proizvođača kotlova na drvnu sječku i pelete Säätötuli, čiji se pogon nalazi u gradu Kauhaoki.

Zbog hladne klime, proizvodnja toplinske energije u Finskoj aktualna je tema tijekom cijele godine i optimizacija troškova bitan je dio planiranja i izvođenja projekata te su iz tog razloga kontejnerska (prijenosna) rješenja kotlovskih sustava vrlo popularna budući da znatno smanjuju inicijalni trošak investicije, građevinskih radova, itd.