Objavljeno: 15-05-2017

Završen Zagrebački energetski tjedan

Poruka Zagrebačkog energetskog tjedna je „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“.

Ovogodišnji Zagrebački energetski tjedan bavio se mnogim ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša u formi međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara i prezentacija, radionica, predavanja i specijaliziranih satova nastave u školama i vrtićima Grada Zagreba.

Bogat program Zagrebačkog energetskog tjedna oplemenila su i ministarstva Republike Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i znanstvene institucije, Sveučilište u Zagrebu, strukovna udruženja obrtnika i gospodarstvenika, komore i udruge arhitekata, inženjera graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike, energetske i razvojne agencije, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge, udruge civilnog društva kao i ostali brojni domaći i međunarodni partneri te udruženja. REGEA tim sudjelovao je i ove godine u službi moderatora i govornika na nekoliko važnih tema predstavljajući, naravno, primjere dobre prakse kroz svoje projekte.

Na Zagrebačkom energetskom tjednu glavni ekonomist agencije Hrvoje Maras moderirao je sekcije konferencije pod nazivom Inovativni elementi poticanja energetske obnove – izazovi i mogućnosti i Inovativni mehanizmi financiranja za projekte energetske učinkovitosti – europska i hrvatska iskustva.

Prezentirali smo projekt BUILD2LC sufinanciran iz programa INTERREG EUROPE kao i projekt obnove Dvorca Bračak koji je prenamijenjen u Energetski centar, a čija je investicija vrijedna 24 milijuna kuna.

Nedavna okvirna strategija Europske komisije ukazuje da je 75% europskih zgrada energetski neučinkovito stoga postoji i veliki potencijal za uštedu energije u javnim zgradama EU. Projekt BUILD2LC odlučno će pridonijeti postizanju energetskih ciljeva EU-a, sa sveukupnim ciljem povećanja energetske rehabilitacije zgrada i postavljanje puta koji olakšava tranzit prema novom standardu zgrada.

Ključni inovativni aspekt BUILD2LC je njegov multidisciplinarni pristup, koji računajući na različitu komplementarnu stručnost na lokalnoj i regionalnoj razini, omogućuje postizanje energetskih ciljeva i održivi razvoj građevinskog sektora temeljenog na poboljšanju konkurentnosti, stvaranju kvalitetnog zapošljavanja, promicanju inovacija i ublažavanju energetskog siromaštva u skladu s europskim ciljevima pametnog, održivog i inkluzivnog rasta.

Projektom će se pomoći u stvaranju inovativnih financijskih instrumenata prilagođenih potrebama građana, novim mehanizmima koji pridonose konkurentnijoj poslovnoj mreži, posebnim programima za potporu inovacijama i inovativnim akcijama suradnje, usredotočujući se na ranjive skupine.

Na konferenciji Sadašnjost i budućnost građevinskog sektora također smo predstavili iskustva dobre prakse ponovo kroz projekt BUILD2LC, ali i sudjelovali na okruglom stolu na temu Iskustva u provedbi projekata energetske učinkovitosti i energetske obnove te kako poticati kvalitetniji razvoj gospodarskog sektora?

Promovirati energetski učinkovite projekte, prenositi iskustva dobre prakse te umrežavati institucije na svim razinama ono je što potiče i REGEA u svom radu.